Spionagesoftware in iPhones ingebouwd volgens Snowden

Edward Snowden, de bekende klokkenluider, zou weten dat er spionagesoftware standaard op de iPhone zou staan, die op elk moment de gegevens over zijn eigenaar kan prijsgeven. Deze software kan op afstand worden geactiveerd, zonder dat iemand het door heeft.

De advocaat van Snowden heeft dit verteld tegenover een Russisch persbureau. “Er staat speciale software op de iPhone die zichzelf kan activeren zonder dat iemand het door heeft, of dat de eigenaar iets ervoor hoeft te doen. Hierna verzamelt de software informatie over de eigenaar. Daarom weigert Snowden een iPhone te gebruiken, en gebruikt hij alleen maar een simpele ‘ouderwetse’ telefoon.”

Er zijn meteen veel mensen aan het twijfelen geslagen over deze opmerking. Snowden heeft dit zelf niet gezegd, z’n advocaat zei dit. Ook ontbreekt er op dit moment nog bewijs dat deze software daadwerkelijk op alle iPhones staat.

We weten wel dat er software op de iPhone staat waarmee de telefoon zelf de locatie door kan geven op afstand, bijvoorbeeld de app ‘Find my iPhone’. Als je dit aan hebt staan kan je ook een kaartje maken op het internet, waarmee je kan zien waar je iPhone allemaal is geweest.

Dit kan je zelfs op je iPhone terugvinden. Onder instellingen -> privacy -> locatievoorzieningen, daar naar beneden scrollen, en op systeem klikken, daar vind je een kopje ‘veelbezochte locaties’. Als deze aan staat, zie je een aantal plekken waar je de afgelopen tijd bent geweest, deze legt je iPhone netjes vast. Deze optie staat standaard aan, maar is gelukkig wel uit te zetten.

We weten ook niet wat Apple met deze informatie kan en mag doen, of dat deze alleen voor de gebruiker is. Het kan ook zijn dat ze dit voor commerciële doeleinden kunnen gebruiken, of misschien speelt dit ook wel mee in de vermeende spionagesoftware. Het bestaan van die software is dus nog niet aangetoond, maar deze zal natuurlijk ook niet makkelijk te vinden zijn, als het bestaat.

Bron: Betanews

Laat een reactie achter..

  • (will not be published)