‘Geen chips van Samsung meer in iPhone’

Volgens een Chinese zakenwebsite zou Apple geen chips meer door Samsung willen laten maken voor de iPhone, in de toekomst. Dit zou al gaan om de iPhone 7.

Dit komt door de zogenoemde ‘chipgate’, die gaat om de twee verschillende A9 processoren in de iPhone 6S en 6S Plus. Degene die door Samsung zijn gemaakt presteren namelijk ietsjes minder goed dan de A9 processoren van TSMC.

Er zijn wel vaker dit soort ‘gates’ bij de iPhones. de iPhone 4 ha de Antenna-gate, waarbij de antennes niet goed werkten als je de telefoon op een bepaalde manier vast had. Ook kwam er bij de iPhone 6 Plus de zogeheten bendgate, waarbij de telefoon lichtjes verboog als er wat druk op kwam te staan. Nu is er dan de chipgate, waarbij de processoren van Samsung op papier beter lijken, maar die van TSMC zijn in de praktijk beter.

Dit is natuurlijk al onder veel verschillende bloggers getest, en ze hebben allemaal dezelfde uitkomst: de A9 processor van Samsung presteert ietsje slechter dan dezelfde processor van TSMC. De batterij gaat ietsje minder lang mee, en de kracht van de processor is heel iets minder. Onder gelijke omstandigheden gaat een iPhone met de TSMC processor dus langer mee.

En dat is best raar, want de Samsung chips zijn op 14nanometer gebakken, wat nieuwer en beter zou moeten zijn dan de 16 nanometer chips van TSMC. Toch is dit dus niet zo. Dat verklaart ook waarom er nu geruchten rondgaan, dat Apple voor de volgende processor, de A10, alleen nog maat TSMC inschakelt, en niet meer Samsung. Dit zou een tegenvaller zijn voor Samsung, aangezien ze er veel van maken op het moment. Een van de grootste afdelingen qua winst is namelijk de fabricage van chips voor andere fabrikanten, zo bleek onlangs uit de cijfers van Samsung. Als Samsung dus geen A10 chips mag maken voor Apple, zullen de winstcijfers behoorlijk dalen bij het Zuid-Koreaanse concern.

Bron: BGR

Laat een reactie achter..

  • (will not be published)