‘Blackberry laat zich niet opkopen door Chinezen’

De CEO van Blackberry, John Chen, heeft een heel duidelijk standpunt ingenomen. Hij zegt dat Blackberry zich nooit zal laten opkopen door een Chineees bedrijf, zoiets als wat bijvoorbeeld wel met Motorola is gebeurd. Chen vreest voor enorme problemen binnen westerse regeringen als iets dergelijks gebeurd.

De reden dat Chen hieraan denkt, komt doordat bij veel westerse overheden de Blackberry gebruikt word om op een veilige manier met elkaar te communiceren. Zodra Blackberry in handen zou komen van een Chinees bedrijf, is er een grote kans dat er problemen zullen komen met regeringen, die bang zijn dat de Chinese overheid zich ermee heeft bemoeid. Daarnaast kunnen de Chinezen ook de communicatie tussen die Blackberry’s afluisteren, wat ook een probleem is. Deze dingen zouden er in zo’n geval toe leiden dat de regeringen overstappen op andere telefoons, denkt Chen.

Zo gebruiken onder andere de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Nieuw-Zeeland, en ook Australia allemaal Blackberry’s, omdat de communicatie is gecodeerd via de Blackberry-servers, en dus extreem veilig. Het spreekt voor zich dat het delen van informatie van bijvoorbeeld de politie, maar al helemaal de geheime diensten veilig moet gebeuren, zonder kans dat mensen mee kunnen kijken. Op het moment dat een Chinees bedrijf Blackberry koopt, ontstaat er natuurlijk een hele verdachte situatie, en zitten deze landen voor hun gevoel niet meer veilig te communiceren via hun Blackberry’s. Sterker nog, de overheid van Canada heeft een tijdje terug al gezegd dat als er een Chinees bedrijf Blackberry wil overnemen, dit onmiddelijk word verboden.

Overigens heeft Chen wel gezegd dat er op dit moment geen enkel overnamebod is bij Blackberry, ondanks dat het bedrijf nog steeds bijna zes miljard dollar waard is. Het gaat namelijk de laatste tijd weer steeds beter met Blackberry, het bedrijf wat een jaar terug nog aan de rand van de afgrond stond. De Blackberry Passport doet het vooral erg goed, en is al vaker uitverkocht geweest.

Bron: eWeek

Laat een reactie achter..

  • (will not be published)